Wednesday, November 16, 2011

Een passie voor wijn en de natuur...

Een Belgische bio-ingenieur met een passie voor wijn ontmoet in Spanje een man die eveneens geïnteresseerd is in planten en wijnranken... Het resultaat: een mooi liefdesverhaal, een wijngaard ten zuiden van Valencia en een uitstekende wijn...

Tekst Marleen Duerinckx voor “My Sphere”

We hebben een gesprek met Nina Coolsaet (39) – jawel, de dochter van de bekende uro-androloog Bo Coolsaet. We zijn blij dat we haar in België kunnen strikken, want ze heeft sinds 2004 haar vaste stek in het Spaanse Valencia. Haar levensverhaal leest als een roman. Ze genoot een opleiding bio-ingenieur aan de K.U.Leuven. Ze specialiseerde zich gedurende twee jaar in Gent en Nederland in de viskweek voor humane consumptie. Bij Nutreco, een bedrijf in visvoeding, startte ze 11 jaar geleden als visnutrionist in de Spaanse vestiging van het bedrijf.

Zelfde passie voor wijn

Naast haar boeiende beroepsleven, heeft ze hobby's en specifieke interesses. “Ik ben altijd erg gepassioneerd geweest door wijn. Thuis ben ik er als het ware mee opgegroeid. Toen ik in Spanje woonde, heb ik mij destijds ingeschreven voor een wijncursus in Aranda del Duero. Tijdens de eerste les werd de lege stoel naast mij ingenomen Alfredo Esteve.” Een Spanjaard die vanzelfsprekend dezelfde passie voor wijn had als Nina. Ze geraakten aan de praat en nu acht jaar later delen ze niet alleen hun passie voor wijn, maar ook hun leven, ze zijn de fiere ouders van een tweejarig zoontje en runnen samen als bijberoep de bodega Mas L'Altet.

Potentieel voor wijngaarden

De invalshoek van Alfredo's wijnpassie is anders dan die van Nina. Van opleiding is hij burgerlijk ingenieur. Hij werkt in een staalbedrijf in Valencia, waar hij zich specifiek heeft beziggehouden met het opstarten van de milieudivisie en deze heden runt. Tot de taken behoren het recupereren van afvalstoffen, het reinigen van water, ... enerzijds voor het eigen bedrijf en anderzijds ook voor externe firma's. De natuur en meer bepaald de planten boeien hem enorm. Ten noorden van Alicante, een uurtje rijden van de stad Valencia, had zijn grootvader een mas met grond erom heen. De vallei van het hooggebergte Sierra de Mariola was voor 1900 een echte wijnstreek, maar door een ziekte die de wijnranken teisterde, veranderde de bestemming van de gronden en tierde de fruitteelt er welig. Geen wijngaard meer te bespeuren in de wijde omgeving, maar Alfredo wist dat de grond en het klimaat een goede voedingsbasis zouden zijn voor wijnranken. Uit zijn interesse voor de wijnbouw, experimenteerde hij vijftien jaar geleden met een honderdtal planten op de gronden van zijn grootvader, diverse druivensoorten testte hij en de Syrah en Cabernet Sauvignon bleken het meest geschikt voor de grond en het specifieke microklimaat. In 2004 besloten Nina en Alfredo dan ook 2 hectare te planten met die twee soorten.

Een uit de hand gelopen hobby

“Wijn maken is een proces dat veel tijd in beslag neemt. Van de in 2004 geplante wijnranken hebben we in 2007 de eerste wijn gemaakt, een kleine productie van 1.200 flessen. Voor ons is het eigenlijk gestart als een hobby. We hebben alles zelf handmatig gedaan. Je moet als het ware ook het hele jaar door op het veld werken om de planten te onderhouden, in september de druiven oogsten, de wijn een jaar op eikenhouten vaten laten trekken en vervolgens nog eens zes maanden op fles. In 2010 hebben we onze eerste 'commerciële' wijn gehad. We doen vrijwel alles zelf, momenteel hebben we één persoon in dienst en tijdens de oogst is er natuurlijk versterking, want het plukken gebeurt vanzelfsprekend handmatig.” Alles verloopt hier volgens de bio-principes. “Maar we hebben een kleine productie en een officieel bio-label hebben we niet echt nodig. Het verhaal van onze wijn komt sowieso bij de eindgebruiker.” Nota bene, in België is de wijn te verkrijgen bij de wijnhandel 'Hof te Cattebeke' van Jacques Thienpont.

Een wijncyclus van negen maanden

De wijn kreeg een mooie verpakking en de naam 'Avi' mee. Vanwaar die benaming? “Hier in de streek spreken de mensen het Valenciaans, gelijk aan het Catalaans. 'Avi' betekent 'grootvader'. Het is een mooie ode aan de grootvader van Alfredo die in 2003 overleed en dus spijtig genoeg het resultaat van dit wijnverhaal niet heeft mogen meemaken. Maar de naam van de wijn is wel een hommage aan hem.

Perfecte harmonie

Kenners zijn het erover eens. Avi is een uitstekende wijn. Het microklimaat van de streek ten noorden van Alicante met koele nachten en warme dagen, met een hoge regenval, zorgen ervoor dat de rijping van de vruchten zeer traag verloopt waardoor de wijn zijn specifieke eigenschappen bewaart, zoals zijn frisheid en mineraliteit. “We werken dus niet met een irrigatiesysteem. We laten de natuur echt zijn gang gaan.” Een andere particulariteit is de combinatie van culturen. “Ikzelf ben opgegroeid met de Franse wijnen, Alfredo is opgegroeid met de passie voor landbouw en planten. Een goede combinatie voor het maken van wijn. De Spaanse wijnen zijn zeer dominant, met een overheersende houtsmaak. De Franse wijnen zijn subtieler. Van onze wijn wordt gezegd dat het geen typische Spaanse wijn is.” Kenners omschrijven Avi als een vrouwelijke wijn die vol, harmonieus en eerlijk is, het aroma van de vruchten behoudt en een lichte toets kent van Franse eik.” Maar beste lezer, er staat je maar één ding te doen. Proeven dit geschenk van de natuur!

Praktisch: Bodega Mas L'Altet S.L. Calla Puerto Rico, 3 pta 5, 46006 Valencia, Spanje, nina@bodegamaslaltet.com

1 comment:

  1. A writer should always try to keep its writing very simple and clear. Always use facts which are easily acceptable by general people because they are very close to their assumptions and they welcome such kind of facts.opleiding ondernemer

    ReplyDelete

Video: How does Globexs work?