Populaire trekpleisters als Spanje en Portugal –landen in crisis– blijven voordelig. Griekenland hoort ook in dat rijtje thuis. Maar ondanks de economische problemen daar, heeft dat weinig invloed op het prijskaartje. Overnachten en dineren is er ‘slechts' 12procent goedkoper dan in België. Ons land staat dan ook in de top tien van duurste horecalanden. Nummer zeven om precies te zijn, net boven Luxemburg, volgens ING. Horecaprijzen in onze buurlanden Frankrijk, Duitsland, Nederland en zelfs het Verenigd Koninkrijk zijn 7procent goedkoper.

Hotels en restaurants in Noorwegen en Zwitserland zijn het duurst. De horecaprijzen vallen er mee, maar de waarde van de nationale munten nam de afgelopen jaren toe. De Zwitserse frank steeg in twee jaar bijna 20procent ten opzichte van de euro.

Kleine nuance: in de ING-studie werden alleen de verblijfskosten berekend. Maar reiskosten wegen ook op het budget. Nu de hoge olieprijzen voor hogere brandstofprijzen zorgen, kunnen de vervoerskosten extra hoog oplopen. Een vakantie in Hongarije kan dan ook veel duurder uitvallen dan in pakweg Frankrijk.



Nieuwsblad.be 19-04-12