Monday, November 21, 2011

Verkiezingen in Spanje


De conservatieve Volkspartij (PP) heeft gisteren een absolute meerderheid behaald bij de verkiezingen in Spanje. Dat blijkt uit een aantal exitpolls.

De PP van Mariano Rajoy zou tussen de 181 en 185 zetels hebben gekregen. De centrumlinkse PSOE, die in de afgelopen jaren aan de macht was, leed een grote nederlaag en komt uit op 115 tot 119 zetels. Op grote afstand eindigde de CiU (de partij van de Catalaanse nationalisten) als derde partij, met 13 tot 15 zetels.

Rajoy heeft beloofd de belastingen voor het zakenleven te verlagen en de zeer hoge werkloosheid (21,5 procent) terug te dringen. De PP gaat waarschijnlijk ingrijpend bezuinigen. Het land zal daardoor meer economisch leed te verwerken krijgen voordat herstel zichtbaar wordt.

Rajoy zei eerder dat hij hoopt dat de financiële markten de nieuwe regering enige ruimte zullen geven om de economische problemen aan te pakken. Afgelopen week liep de rente op Spaanse staatsobligaties hard op door toenemende zorgen over de financiële toekomst van het land.

Overgedragen
De verkiezingen stonden aanvankelijk voor volgend jaar op de agenda, maar premier José Luis Rodriguez Zapatero besloot tot een vervroegde stembusgang nadat zijn socialisten in mei in lokale en regionale verkiezingen fors hadden verloren. Zapatero heeft het leiderschap van de PSOE overgedragen aan de 60-jarige partijveteraan Alfredo Pérez Rubalcaba.

De kiezers lijken de socialisten te hebben gestraft voor de economische malaise waarin het Zuid-Europese land verkeert. Spanje telt bijna 5 miljoen werklozen, de economische groei is stilgevallen en het begrotingstekort moet worden teruggebracht van 9,3 procent van het bbp in 2010 tot 3,0 procent in 2013. (Redactie )

No comments:

Post a Comment

Video: How does Globexs work?